vrijdag 28 juni 2013

Wanneer wordt Online Video ook omarmd door de Marketing Manager?

Eén minuut video zegt meer dan 1,6 miljoen woorden

De Nederlandse marketeer is steeds actiever op sociale media.
Daarbinnen worden verschillende soorten content gebruikt, zoals tekst, beeld en video. Wat opvalt is dat tekst en beeld vanuit de klassieke marketing communicatieprocessen ruim baan krijgen, maar de positie van online video’s marginaal is.
In dit artikel wordt uitgelegd waarom online video een zinvol alternatief is en op welke manier je dit het beste kan inzetten voor jouw organisatie.

Online video is een relatief nieuwe contentstroom voor bedrijven. Het medium video is echter op TV al vele jaren in gebruik. Op basis van inzet en gebruik binnen met name het buitenland (USA) zijn zes trends in online video waar te nemen.

#Generation Now
Met Generation Now bedoelen we de wijze waarop men nu aan zijn informatie komt. Zo krijgen we tegenwoordig eerder het nieuws via Twitter binnen dan via het ANP. Maar ook organisaties komen steeds dichter bij hun doelgroep te staan door zich te begeven op Facebook en daar de interactie op te zoeken. Zakelijk gezien blijft men van het laatste nieuws op de hoogte via LinkedIn. Binnen deze trend is het van belang dat berichtgeving aantrekkelijk is ten opzichte van de context waarbinnen deze wordt geconsumeerd. Vlakke teksten leggen het dan al snel af tegen aantrekkelijke videoposts.
Bij consumenten en zakelijke doelgroepen zien we een voorkeur voor video en vooral op mobiele devices (telefoon, tablets) zien we dat daar 3 x meer video wordt geconsumeerd dan op desktop computers. Een reden hierbij is wellicht dat de schermen van mobile devices ook perfect zijn voor video, namelijk een 16:9 formaat. Precies het formaat van video!

#Screenagers
Alles gebeurd nu via het scherm. Vroeger keken we op één scherm. Tegenwoordig kijken we wanneer we willen, waar we willen én op ieder device. Het aantal mogelijkheden om een boodschap over te brengen is daarmee vele malen groter dan voorheen. Om hiervan actief gebruik te kunnen maken is een duidelijke focus op de gebruikersinterface van belang. Hoe vertaalt jouw informatie zich naar al die schermen?

#Video = Traffic
Videobanners hebben een hogere click through rate en er wordt minder vaak “per ongeluk” op geklikt. Daarnaast maken websites mét video 53 keer meer kans om op de eerste pagina met zoekresultaten te komen. Ook zakelijk gezien blijkt dat 1 op de 4 senior executives binnen het hoger management de voorkeur geeft aan video boven tekst om informatie te verkrijgen. Al met al zijn dit feiten die erop wijzen dat gerichte inzet van video een geschikte manier is om traffic naar de website te genereren.

#Broadcast Yourself
Onderscheid jouw organisatie van de rest en ga videobloggen in plaats van schrijven. Iedereen kan dit tegenwoordig doen, aangezien de middelen die ervoor nodig zijn steeds beter toegankelijk en betaalbaar zijn geworden. Op internet groeit het aantal kanalen met videotutorials sterk. Een handleiding in PDF leest niemand, een online videotutorial heeft een compleet andere aantrekkingskracht op gebruikers. Het is bovendien van belang om na te gaan wat anderen over jou online plaatsen. Want naarmate een organisatie zelf geen informatie biedt, gaan derden dit voor je doen. In dat geval loop je achter de feiten aan en verlies je de grip over je eigen communicatie. De vraag is of dat gewenst is.

#Video = Educational
Je hoeft niet alleen maar een leuk verhaaltje te vertellen op een videoblog. Videobloggen kan juist ook heel educatief zijn. Kijk maar naar alle “how to” video’s die er online te vinden zijn. Je kunt tegenwoordig bijna alles wel leren door een how to video te bekijken. Veel dienstverlening bij de overheid leent zich uitstekend voor dit genre online-video.

#Video = Business
In marktsectoren is men de afgelopen jaren van retail, naar e-tail gegaan, winkels werden webshops. De volgende stap is V-tail: video-driven webshops. Aanleiding hiervoor is de hogere conversie die video genereert ten opzicht van andere soorten content. Ter vergelijking: Meer dan 73% van Amerikaanse retailers gebruikt nu al video op hun website.
Bij gebruik van online video blijven bezoekers 2 minuten langer in een webshop en stijgt de kans op aanschaf met 64%.
Op basis van dit soort trends en cijfers is wel duidelijk geworden dat video-driven webshops de beleving vergroten, wat leidt tot snellere aankopen en meer terugkerend bezoek. Voordeel daarvan is dat een organisatie geen dure imagocampagnes hoeft in te zetten. In Nederland is er momenteel nog weinig ervaring met video-driven webshops, maar de eerste resultaten zijn positief en het speelveld biedt voldoende kansen.

#Video = Social
Video is goed te delen via de huidige social media kanalen. Je kan een video op social media delen door deze op YouTube te plaatsen, maar je kan ook direct linken naar een pagina op je eigen website. Videos zijn bovendien ook rechtstreeks te bekijken vanaf een social media kanaal zoals Facebook en Twitter. Deze 2 sociale media kanalen voeren momenteel oorlog als het gaat om video, Facebook met verbeterde mogelijkheden om video te integreren en Twitter heeft onlangs succesvol de video app Vine gelanceerd.
Deze trends tonen aan dat er vele opties zijn voor online video. Ook de marketing / communicatie manager kan door het gebruik van online video op een andere en indringende manier in contact komen met hun veelheid aan doelgroepen.

Zelf aan de slag
Als online video in je contentstrategie past, is het zinvol om op de volgende “ideale” punten te letten.

I: Indexeer
D: Deel
E: Experimenteer
A: Authentiek
A: Als de bliksem
L: Levensduur

Indexeer: zorg dat je video’s goed vindbaar zijn op relevante zoekwoorden. De video moet goed geïndexeerd worden maar ook de landingspagina waar de video staat verdient een goede optimalisatie.

Deel: deel de video op alle mogelijke plekken. Facebook, Twitter, Youtube en alle andere relevante sociale media. Goede andere plekken om de video te delen zijn bijvoorbeeld: e-mail, website, actiepagina, persoonlijke presentaties op bijvoorbeeld congressen. En jaag de video ook aan door de traffic naar de video te leiden middels adverteren (Google Adwords, adverteren op relevante platformen zoals bijvoorbeeld De Telegraaf).

Experimenteer: ga vandaag nog met video aan de slag! Maak zelf eens een videoblog en vraag een professioneel bedrijf een pakkende videoproductie te maken.

Authentiek: communiceer vanuit je merkwaarden en zorg dat jij je boodschap kunt waarmaken. Door sociale media worden proposities steeds transparanter en zorg dus voor een positieve klantbeleving met andere woorden “underpromise and over deliver”.

Als de bliksem: zorg dat je films kort, bondig en kernachtig zijn. We hebben met z’n allen een steeds kortere concentratieboog gekregen en in een korte goed gescripte video kunnen we veel informatie en gevoel kwijt.

Levensduur: films zijn mode gevoeling en hebben gemiddeld een levensduur van 1 tot max 2 jaar. Haal de film ook weer van internet af als ze veroudert zijn. Niets is zo lelijk als tegen het modebeeld van 3 jaar geleden aan te kijken.

Bron: Rik de Fluiter

Gerelateerde artikelen, lees ook:
- Vijf voordelen van een Online Video Strategie voor B2B
- Drie manieren om met videomarketing te beginnen

Safility BV is in Nederland onafhankelijk intermediair & supplier van Internet Communicatie Software. Vanaf ultimo november 2013 komt dit ook beschikbaar in het Nederlands. Meer weten? Klik hier om de gratis software te downloaden. Probeer deze software gedurende 7 dagen uit zonder enige verplichting.

Meer weten over gebruiksvriendelijke ICT marketing tools? Klik op onderstaande banner


Geen opmerkingen:

Een reactie posten